فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 25 (بهار 1386)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 25 (بهار 1386)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 16,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/02/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن نخست
  • اندیشه
  • سیدعباس موسویان صفحه 9
    بی تردید تصویب و اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا با فاصله اندکی از پیروزی انقلاب اسلامی و حذف ربا از نظام بانکی، کامیابی بزرگی برای طراحان قانون و مسؤولان بانکی وقت شمرده می شود، اما این به معنای پایان کار و رسیدن به قانون کامل و بی نقص نیست، بلکه این قانون نیز مانند همه قوانین بشری نیازمند مطالعه، اصلاح و تکمیل پیاپی است.
    حال که بیش از بیست و سه سال از اجرای قانون می گذرد، مناسب است با استفاده از تجربه های نظام بانکی ایران و دیگر بانک های بدون ربا، قانون عملیات بانکی بدون ربا را نقد و بررسی و درباره اصلاح و تکمیل آن اقدام کنیم. به طور کلی اشکال ها و انتقادهای اساسی قانون را می توان در موردهای ذیل طبقه بندی کرد:1. عدم ارائه تعریفی روشن و کاربردی از نظام بانکی و تبیین قلمرو شمول قانون؛2. متاثر شدن قانون از وضعیت اقتصادی اول انقلاب به ویژه از نگرش دولتی بودن بانک ها؛3. عدم قابلیت قانون برای طراحی الگوهای متناسب با انواع مؤسسه های اعتباری بانکی و غیربانکی؛4. عدم جامعیت و نارسایی قانون درباره هدف ها و سلیقه های سپرده گذاران؛5. عدم جامعیت و نارسایی قانون درباره هدف ها و سلیقه های متقاضیان تسهیلات؛6. عدم جامعیت و نارسایی ابزارهای سیاست پولی استفاده شده در قانون؛7. فقدان راهکار مناسب برای روبه رو شدن طلب های معوقه؛8. فقدان راهکار ارتباطی بانک ها و دیگر مؤسسه های اعتباری غیربانکی ایران با بانک های بدون ربا و متعارف دنیا؛9. فقدان راهکار مناسب برای نظارت و کنترل شرعی فعالیت بانک ها و دیگر مؤسسه های اعتباری غیربانکی؛10. فقدان راهکار مناسب برای تحقیق و توسعه بانکداری بدون ربا؛در مقاله با استفاده از تجربه های نظام بانکی ایران و دیگر کشورهای اسلامی، قانون عملیات بانکی بدون ربا نقد و بررسی شده، آن گاه برای اصلاح و تکمیل، قانون جایگزین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: : بانک، نظام بانکی، بانک مرکزی، بانک تجاری، بانک تخصصی، الگوهای بانکداری، تجهیز منابع، تخصیص منابع، ابزارهای سیاست پولی، کمیته فقهی، قانون فعلی، قانون پیشنهادی
  • یدالله دادگر، مجتبی باقری صفحه 37
    پدیده فقر از واقعیت های اقتصادی بسیاری از کشورها است؛ در عین حال، حاکی از وجود بی قاعدگی ها و فضاهای اقتصادی و اجتماعی غیراستاندارد است. سیاست گذاران و اقتصاددانان هم برای توجیه فقر و مبارزه با آن از رویکردهای گوناگونی استفاده می کنند. شریعت اسلامی نیز ملاحظه های قابل توجهی در این باره دارد. رویکردهای رفاه گرایی، توانگری و قابلیتی از فقر، سه رویکرد مشهور در ادبیات اقتصادی و اقتصاد رفاه شمرده می شوند. در مقاله ضمن تبیین ملاحظه های کارساز حد فقر شریعت، رویکردهای سه گانه با رویکرد کفایت (که موضوع را از دید شریعت دنبال می کند) مقایسه شده اند. روش تدوین مقاله افزون بر استنادهای کتابخانه ای، تحلیل و وصف، براساس نظریه های اقتصاد رفاه و قاعده های شریعت استوار است. وصف بعدهای قائم بالذات حد فقر شرعی و قابل رقابت بودن عنصرهایی از آن با رویکردهای عمده متعارف فقر، مدعای نویسندگان و وظیفه مقاله است.
    کلیدواژگان: فقر، کفایت (شریعت)، رویکرد رفاه گرایی، قابلیتی، رویکرد توانگری
  • سید حسین میرمعزی صفحه 61
    بیش از بیست و سه سال از تصویب و اجرای قانون بانکداری بدون ربا در ایران می گذرد. گرچه این قانون مزیت هایی دارد ولی در تدوین آن از همه توان فقه معامله های امامیه بهره برداری نشده است. یکی از عقد های که در تدوین این قانون مورد غفلت قرار گرفته، بیع الخیار و ملحق های آن است. بیع الخیار و ملحق های آن به اجماع فقی هان امامیه و برخی فقی هان اهل تسنن صحیح است و می توان کاربرد خوبی برای آن در بانکداری بدون ربا پیدا کرد. در مقاله به این امر پرداخته شده است. مسایل اصلی در مقاله عبارتند از:1. بیع الخیار و ملحق های آن از نظر فقهی چه حکمی دارد؟
    2. کاربرد بیع الخیار در، بانکداری بدون ربا چیست؟
    فرضیه ها به تناسب دو مساله پیش گفته عبارتند از:1. بیع الخیار و ملحق های آن از نظر فقهی صحیح است و حیله ربا نیست؛2. بانک می تواند از این عقد در اعطای تسهیلات برای تامین همه نیازها و فعالیت های اقتصادی استفاده کند.
    برای اثبات دو فرضیه پیش گفته دو بخش در نظر گرفته شده است. بخش اول، مفهوم بیع الخیار و پیشینه آن در فقه شیعه و اهل تسنن، ماهیت و ادله بیع الخیار و اقسام آن را مورد بحث قرار می دهد. در این بخش ضمن بیان ادله بیع الخیار شبهه های اهل تسنن درباره این عقد پاسخ داده شده است. در بخش دوم پس از مروری سریع بر اقسام بیع الخیار و تعیین اقسامی که امروزه می تواند در تخصیص منابع بانکی به کار رود، ظرفیت فقهی این عقد درباره نیازهای متقاضیان تسهیلات بانکی بررسی، و با توجه به عیب ها و امتیازهای این عقد، الگوی مطلوب کاربرد آن در بانکداری بدون ربا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فقه، بیع الخیار، بانک، بانکداری بدون ربا، تسهیلات بانکی، الگوی مطلوب، حیله ربا
  • مجید رضایی صفحه 99
    بررسی اشتغال زنان از مسایل عصر جدید است. کوچک شدن خانواده، افزایش سطح دانش، بهبود وضع بهداشت و گسترش بحث های آزادی، زمینه ساز این امر بوده است. مقاله ضمن مروری بر دیدگاه های گوناگون، از دید دینی به آن پرداخته، و با بررسی وضعیت کار اقتصادی در میان بانوان صدر اسلام به صورت خاص به مدیریت اقتصادی حضرت خدیجه و فاطمه زهرا پرداخته و احکام فقهی مرتبط با کار زنان را متذکر شده و با توجه به اهمیت علم آموزی، رشد معنوی و اجتماعی زنان و نیاز به کار اقتصادی، وظیفه های دولت اسلامی را آورده است و با توجه به لزوم توجه جدی به حفظ بنیان خانواده، اصل های حاکم بر کار اقتصادی زنان را از دید دینی مطرح می کند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، کار اقتصادی زنان در اقتصاد اسلامی، اقتصاد صدر اسلام، دولت اسلامی، اقتصاد خانواده
  • سعید فراهانی فرد صفحه 125
    عدالت همواره در حوزه های گوناگون معارف بشری به صورت مساله ای اساسی مورد توجه بوده است.
    در ادبیات توسعه اقتصادی نیز این مقوله نفیا و اثباتا اهمیت داشته و داستان سازگاری و نیز ناهمخوانی آن با توسعه اقتصادی بخش قابل توجهی از ادبیات توسعه را در سده اخیر به خود اختصاص داده است. این وضعیت به نسل های دیگر نیز سرایت کرده و مساله عدالت از درون یک نسل به عدالت بین نسل ها کشیده شده است.
    در کلام خداوند متعال، عدالت از اساسی ترین مفهوم های دینی معرفی شده و هدف مهم پیامبران دانسته شده است. پیامبر خدا حکومت و دین خود را براساس عدالت بنا نهاده و در کلمات امام علی عدالت، قانونی فراگیر و سنتی تغییرناپذیر در جهان خلقت و ضرورتی تخلف ناپذیر در اجتماع های بشری و نظام تشریع، معرفی شده و بر ضرورت هماهنگی دو نظام تکوین و تشریع، تاکید شده؛ به گونه ای که حضرتش در جایگاه امام عدالت شهرت یافته است. در روایتی که از ناحیه حضرتشان نقل شده، عدالت را سبب قوام و پایداری و نیز تضاعف برکات در جامعه دانسته است و در کلام دیگر معصومان نیز عدالت مساوی با بی نیازی مردم قلمداد شده است.
    در مقاله، از بعدهای گسترده عدالت، بر عدالت اقتصادی و آن هم در چگونگی بهره برداری از منابع و به صورت خاص، نحوه تخصیص بین نسل های گوناگون، تاکید شده است. به همین جهت ابتدا ادعا شده انسان های تربیت یافته در مکتب اسلام به خوبی عدالت را بین خود اجرا می کنند. با وجود این، به منظور ضمانت اجرایی این مهم، به ویژه تحقق عدالت بین نسلی در استفاده از منابع طبیعی، راهکارهایی از طرف شریعت اسلام معرفی شده که در مقاله به آن ها اشاره شده است. نقش دولت اسلامی در تحقق این مهم اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت درون نسلی و بین نسلی، منابع طبیعی، منابع زیست محیطی، حقوق مالکیت، توسعه پایدار
  • ناصر جهانیان صفحه 157
    در مبانی عقیدتی اسلام، مفهوم ها و باورهایی هستند که مسلمان ها را به توسعه اقتصادی عادلانه ترغیب کرده و از این راه، در تنظیم رفتارهای درونی شده کارا و عادلانه مؤثر واقع می شوند. اعتقاد به «مالکیت تام خداوند» (اصل توحید)، «تعادل هدایت شونده» (اصول نبوت و امامت) و «وجه اجتماعی عدالت خداوند» (اصل عدل)؛ انسان و جامعه مسؤول در مقابل پروردگار جهان و متعهد به قیامت را پدید می آورد و عنصر اصلی توسعه اقتصادی اسلامی را تدارک می بیند. این جامعه متعهد است که توزیع عادلانه و اشتغال کامل را به مثابه وظیفه ای الاهی به انجام برساند، و افراد جامعه نیز مسؤولند تا براساس دو اصل «لاضرر و لاضرار» و «ادای امانات» ضمن کوشش کارامد اقتصادی و افزایش درآمد سرانه خود، به حفظ محیط زیست، تولید و مصرف کالاهای مجاز اقدام کنند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، عدالت اقتصادی، توسعه عادلانه، خلافت اقتصادی، تعادل هدایت شونده، مالکیت تام خداوند
  • حمید زنگنه ترجمه: وحید مهربانی صفحه 179
    شماری از الگوهای اقتصادی، جهت ارزیابی و تحلیل نظام بانکداری اسلامی طراحی شده اند. اگرچه توجه کمتری به بنای الگوی کلان در چارچوب اسلامی شده است، با وجود این بیشتر نظام های اقتصادی کینزی، کلاسیکی و نئوکلاسیکی با اصل های عقیدتی اقتصاد اسلامی سازگار هستند. در مقاله، نظام اقتصادی بدون بهره، براساس الگوهای اقتصاد کلان متداول نئوکلاسیکی، فرمول بندی و گردآوری شده است. با این که احکام مربوط به کردار و سلوک مسلمان ها در نظام اقتصادی اسلامی متفاوت از نظام های اقتصادی غیراسلامی است، اما نشان داده شده که نظام اقتصادی اسلامی ویژگی هایی را به نمایش می گذارد که سازگار، معقول و شناخته شده هستند. به طور مثال، همان طور که برخی از اقتصاددانان مطرح می کنند، تحت برخی از فرض های ساده شده معقول، الگو نشان می دهد که پس انداز و سرمایه گذاری به علت پایه گذاری نظام اقتصادی اسلامی، حتما تمایل به کاهش یافتن، ندارند. آن ها به نرخ بازدهی سرمایه گذاری مضاربه ای بستگی دارند که در این صورت به نرخ بازدهی سرمایه گذاری (سود)، در نظام اقتصادی مبتنی بر اعتبارات نیز بستگی دارند و می توانند بیشتر یا کمتر باشند و یا تحت وضعیت های گوناگونی در اقتصاد مبتنی بر اعتبار، سطح آن ها یکسان بماند. این مدل همچنین تاثیر سیاست های پولی و مالی را بر نرخ تورم، نرخ بازدهی مضاربه، و بنابراین بر تقاضای سرمایه گذاری، نشان می دهد. همچنین نشان می دهد که در کل، نظام اقتصادی مبتنی بر اصول اسلامی عملی و کارآمد است و چنین الگویی راه حل های منحصر به فردی را در مورد درآمد، اشتغال و قیمت ها، ارائه می کند.
    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، بهره، بانکداری اسلامی، الگوی اقتصادی
  • گوناگون
  • نمایه مقالات، موضوعات و پدیدآورندگان فصلنامه اقتصاد اسلامی (شماره 21 تا 24)
    سیداکبر سیدی نیا صفحه 199
|
  • Seyed Abbas Mussavian Page 9
    Although passing the Law of Interest-Free Banking Operation and its implementation very soon after the victory of the Islamic Revolution and the elimination of Riba or usury from Iranian banking system was regarded a great success for the designers of the law and the then heads of banking system, it should not be regarded the end of job and reaching to a complete law free from any deficiency, rather it is in need – like any human law – to be revised and complemented successively. Now after more than 23 years from implementation of the law, it seems to be time to revise the Interest-Free Banking Operation and exerting some remedies, making use of the experience of Iranian banking system and other Riba-free banks. For this purpose we launched a vast study on the critiques put forth by a wide range of scholars and expertise from the time of implementation of the law. The main complaints and critiques can be categorized as follows:1. The absence of a clear and practical definition from banking system and defining the range of inclusion of the law.2. The influence of the economic situation of the first years after revolution upon the law, specially the affect of governmental approach to the banks.3. Incapability of the law for designing models which suits different kinds of bank and non-bank credit institutions.4. Incomprehensiveness and insufficiency of the law about the goals and tastes of depositors.5. Incomprehensiveness and insufficiency of the law about the goals and tastes of demanders of facilities.6. Incomprehensiveness and insufficiency of the instruments of monetary policy used in the law.7. The absence of suitable solution for facing with delayed claims.8. The absence of a mechanism for the relation between banks and credit institutions on the one hand and foreign and international bank on the other hand.9. The absence of a mechanism for religious and jurisprudential supervision upon the activity of banks and credit institutions.10. The absence of provisioned mechanism for research and development of interest-free banking.Making use of the experience of banking system Iran and other countries, we have made a critical review of the Law of Interest-Free Banking Operation, and then to remedy and complement it, an alternative law is suggested.
  • Yadollah Dadgar, Mojtaba Bagheri Page 37
    Although the phenomenon of poverty is an economic fact in many countries, at the same time it indicates the existence of irregularities and non-standard social and economic environments. Policy makers and economics utilize different approaches both to justify and battle against poverty. Islamic jurisprudence as well has notable remarks on the subject. Welfarism, capabilities and desert approaches are regarded as three dominant approaches in economic literature and welfare economics. After explaining determining remarks of poverty extent in Shariah, the above mentioned approaches are compared with sufficiency approach which is claimed to express religious stance. In addition to description, analysis and bibliographic references, the method of enquiry in this paper is based on the theories of welfare economics and jurisprudential rules. The description of fixed aspects of religious poverty extent and the rivalry potency of some of its elements with main conventional approaches to poverty constitute what this paper claims and triesto prove.
  • Seyed Hossein Mirmoezzi Page 61
    It is more than twenty three years that passes from passing and implementation of the Law of Interest-Free Banking Operation in Iran. Although it includes many advantages, the entire capacity of Islamic jurisprudence in contracts is not exploited. One of contracts which is neglected in compilation of this law is Bei‘ol Khiar and its likes. Bei‘ol Khiar and its likes are unanimously approved by Shiite jurists in addition to some Sunnite jurists and can have good applications in interest-free banking which is the focus of this article. Basic problems in this paper are as follows:1. What is the jurisprudential verdict of Bei‘ol Khiar and its likes?2. What application Bei‘ol Khiar could have in interest-free banking?Based on these two problems our assumptions are:1. Bei‘ol Khiar and its likes are valid jurisprudentially and are not Riba Trick.2. Banks can use this contract to give facilities to meet any economic activity and need.The proof of these two assumptions has been performed in two parts. The first part discusses the concept of Bei‘ol Khiar and its background in Shiite and Sunnite jurisprudence, the nature of and the arguments for Bei‘ol Khiar and its types. While mentioning the arguments for Bei‘ol Khiar, the questions of Sunni scholars about this contract is posed and answered. In the second part after a glimpse over different types of Bei‘ol Khiar and specifying the ones which could be utilized in allocation of bank resources, jurisprudential capacity of this contract for meeting the needs of demanders of bank facilities is investigated. Then regarding the advantages and disadvantages of this contract, the ideal model of its application in interest-free banking is suggested.
  • Majid Rezayee Page 99
    The examination of women's employment is regarded a problem of modern age. Decrease in the size of family, increase in the level of knowledge, promotion of medical standards, and the expansion of freedom debates could be mentioned among the factors which helped the issue to be created. While making a review of different approaches, this paper launches a religious approach to the problem; and examining the features of economic activity of women in the early Muslim society, especially focuses on the economic management of Khadijah (the wife of the holy Prophet) and Fatimah Zahra (a.s.). Jurisprudential injunctions about women's work are noted, then regarding the importance of learning and spiritual and social growth of women and the need for economic activity, the obligations of Islamic government in this respect are listed and regarding the necessity of high attention to the family as the basic social institution, the rules that should dominate economic activity of women from religious point of view are suggested.
  • Saeed Farahani Fard Page 125
    Justice has been always served as a prominent problem in different fields of knowledge. The issue has been important in the literature of economic development as well, both negatively and positively approached; and the discussion that whether it is compatible or incompatible with the economic development has engaged a sizable portion of development literature in the last century. This concern has extended to the other generations so as a result, intergenerational justice has risen as a new topic in the arena of justice.In Quran, justice has been mentioned among the most basic concepts of religion and the important goal of the prophets. The holy prophet of Islam (pbuh) has constructed his government and religion based on justice and in the words of Imam Ali (a.s.) justice is introduced as a universal law, an unchangeable tradition in the world of existence and an inviolable necessity in human societies and legislative system; in the same way it is stressed that both the nature of the world and human law should conform with each other; as his eminence has been known as the Imam of justice. Imam Ali (a.s.) in a saying which is narrated from him mentions justice as the cause of consistency and redoubling of the blessings in the society. In the words of the other infallible Imams also justice is regarded as equivalent to the richness of the people.In this paper, among widespread dimensions of the justice, the stress has been put on economic justice in the methods of exploitation of resources, especially the ways of allocation among different generations. Therefore it is claimed first, Islamicly grown up individuals easily exercise the rules of justice among them. However, as a sanction for this purpose, exactly the realization of intergenerational justice in using natural resources, some solutions has been suggested by Shariah of Islam which are discussed in the paper. There is an important role for Islamic government in this mission.
  • Nasser Jahanian Page 157
    Within the theological principles of Islam there are some concepts and beliefs that encourage Muslims towards just economic development; and therefore play a role in adjusting just and efficient internalized behaviors. Believe in the omni-ownership of God (the principle of Tawhid), guided equilibrium (the principle of prophet-hood and guardianship or Imamate), and the social dimension of divine justice (the principle of justice) creates a man and society responsible before God and committed to the hereafter which constitutes the basic element of Islamic economic development. This society is committed to realize just distribution and full employment as a divine duty; produce and consume permitted commodities, while practicing an efficient economic effort to increase their per capita income based on two principles of prohibition of harming others (La Zarar rule) and trustworthiness.
  • Hamid Zangeneh Page 179
    A number of economic models have been designed to evaluate and analyse the Islamic banking system. However, less attention has been paid to macro model-building in an Islamic framework even though most of the Keynesian, Classical, and Neo-classical economic systems are compatible with the tenets of Islamic economics, In this paper an interest-free economic system is formulated in terms of the familiar Neo-classical macroeconomics models. Even though the rules of conduct for Muslims in an Islamic economic system are different from those in the non-Islamic economic systems, it is shown that the Islamic economic system does exhibit properties that are consistent. Reasonable, and familiar. For example, under some reasonable simplifying assumptions, the model shows that savings and investment do not necessarily have to fall because of the institution of an Islamic economic system, as some economists suggest. These depend on the rate of return on mudarabah investment, just as they depend on the rate of return on investment (profits) in a credit-based economic system. These could be higher, lower, or remain the same relative to their levels in a credit-based economy under different conditions. The model also shows the impact of fiscal and monetary policies on the rate of inflation, the rate of return on mudarabah, and therefore on the investment demand. The model shows that, in general, an economic system based on Islamic principles is viable: it also provides unique solutions for income, employment, and prices